nilpeter-logo-mobile.png
nilpeter-mobile-icon-navigation.png
download-icon
Search

Sitemap  

nilpeter-logo-2013.png
All_press_lines.gif

Uw druk Technologie

De wereld van het drukken veranderd altijd. Om u een voorsprong te geven, is hier een overzicht van wat de grote druk technieken voor u kunnen doen:

Offset

Wanneer excelente kwaliteit is vereist, is offset de keuze. Dankzij moderne servo machines, de hoge graad van standarisering, lage plaat kosten en een winstgevende prijs per etiket, wordt offset meer en meer ingezet, ook voor relatief simpele etiketten. Een moderne servo machine is in staat om setup tijden en afval sterk te verminderen. In de laatste paar jaren zijn de verandering zelfs zo sterk dat offset nu in staat is de concurreren met Flexo.

Aanvullend, beinvloeden de materialen de keuze in druk technologie ook. In het bijzonder bewerkte materialen in de wijnindustrie beperken de flexo. Door het lage inktgebruik, is offset favoriet voor alle wrap en shrink toepassingen.

Uitstekende resultaten en lage kosten

Offset is extreem goed in CMYK en vignet drukken en heeft de reputatie als een hoge kwaliteit drukproces. De technologie geeft uitstekende resultaten in de lichte en donkere gebieden. Offset heeft een lage dot gain, zoals de nieuwe geavanceerde Flexo machines, maar het formaat van de dot in offset kan zelfs nul zijn. Offset komt tweede in volvlakken; om deze reden zijn 95% van alle offset machines combinaties van offset en flexo.  

Offset print platen zijn relatief goedkoop om te produceren en hebben geen verhoogde afbeelding; daardoor is er vrijwel geen sprake van dot gain. 

Welk type label is het meest geschikt voor offset? 

Er zijn twee segmenten typische offset etiketten. Als eerste, non-combinatie etiketten met lange runs; schoonmaakmiddelen, reiniging en hoger segment voedingsmiddelen. Als tweede, combinatie producten; gezondheid&schoonheid, cosmetica en wijnen. Hier wordt een offset gebruikt voor zeer fijne processen in combinatie met flexo, screen, gravure en folies om waarde toe te voegen aan het design en imago. Goede voorbeelden zijn wijnen uit de nieuwe wereld plus Italie, alswel de hoge kwaliteit persoonlijke verzorgingsproducten als Pantene, Dove, Frutise en Herbal essence.

Offset combinatie kwaliteit is nog altijd een manier om u te onderscheiden van de concurrentie. Bij Nilpeter produceren offset en combinatie machines, zoals de MO-4, welke offset, UV-Flexo en een variatie aan print processen kan houden. Special ontworpen voor producten met een uniforme kwaliteit, is de Nilpeter MO-Lijn de natuurlijke keuze voor drukkerijen welke werelwijde spelers bedienen welke het beste eisen. Met alleen de laatste technologie, zijn MO machines geschikt voor lange, middellange en korte runs, welke een breed programma aan materialen aankunnen.

Flexo

Flexo druk is de meest algemene naam voor het flexografisch druk proces, en wordt gebruikt voor meerdere toepassingen in verpakkingen, waaronder etiketten. Het gebruikt relief platen en kan gebruikt worden voor vrijwel alle soorten materiaal, inclusief polymeer folies, gemetalisseerde folies en papier. Het flexo proces is ook zeer geschikt voor het drukken van grote volvlakken.

Typische producten welke met Flexo worden gedrukt zijn vouwkartonnage, flexibele verpakkingen waaronder retail- en winkeltassen, voedsel en hygienische zakjes, melk- en drinkkartonnage, flexibele plastics, zelfklevende etiketten, wegwerp bekers, enveloppen en behang. Flexo kan gebruikt worden bij een groot arsenaal aan materialen, vraagt een korte voorbereidingstijd, is prijs-efficient en levert strak drukwerk.

Heel algemeen, gebruikt flexo een flexografische plaat (gemaakt uit polymeer of rubber) met een verhoogde afbeelding of tekst welke geplaatst is op een cilinder.

Er zijn drie typen inkten welke worden gebruikt bij flexodruk; water-gebaseerd, oplosmiddel-gebaseerd en UV-inkten. Flexo inkten hebben over het algemeen een lage viscositeit, welke een snellere droging mogelijk maakt en, als gevolg, snellere productie en lagere kosten. Bij het drukken van etiketten worden er andere typen flexoplaten gebruikt met een achterlaag, een licht sensitief relief laag, en een beschermende filmlaag. Na de Prepress worden de platen op een sleeve of drukcilinder geplaatst met behulp van tape. De gewenste afbeelding kan ook worden gegeraveerd direct op de drukcilinder.

Etiketten met een hoge kwaliteit werden over het algemeen gedrukt met behulp van offset. Maar er zijn grote stappen gemaakt in de kwaliteit van het drukwerk van flexo, printplaten en inkten. De grootste stap binnen flexo is gemaakt in de photopolymeer platen, door verbetering van het plaatmateriaal en de productie methoden. Etiket flexo drukmachines zijn in staat om hoge kwaliteit etiketten te leveren op diverse materialen en is het minst dure en simpelste drukproces welke gebruikt wordt voor decoratie en verpakkingen. Het gebruikt van flexo is stijgend, dankzij de relatief makkelijke bediening en de mogelijkheid voor het gebruik van water-gebaseerde inkten, welke een lage reductie geven in de VOC uitstoot tijdens het drukproces. Moderne flexo machines zijn gefocust op snelle wisseltijden om te besparen.

Digitaal

Digitaal drukken heeft een grote groei doorgemaakt in de afgelopen jaren, dankzij een substantieel aantal ontwikkelingen in kwaliteit en afmetingen. Hoewel er meerdere processen zijn, is UV-inktjet degene welke overal bovenuit stijgt.

Het digitaal drukken van etiketten biedt significante voordelen op het gebied van tijdsbesparing. Omdat de printopdracht van concept naar elektronische file naar materiaal gaat, is er geen tussenstap nodig voor het maken van een plaat welke de afbeelding drukt. Dit wordt extra belangrijk nu korte runs en snelle wisseltijden steeds korter worden. Een groot voordeel van UV-inkten is dat deze het risico op verstoppen van de inkt nozzles weghalen. Dit zorgt voor een snelle droging na het drukken met een betrouwbare en stabiele kwaliteit van de printkop.

Nilpeter ziet UV-inkjet als een technologie welke klaar is voor de toekomst. Het is een relatief simpele oplossing voor een drukker om mee te werken. PANORAMA, ons industtriele druk concept, combineert hoge kwaliteit digitaal drukwerk met conventioneel drukken en converting. Gebaseerd op industriele platformen, is het ontworpen voor het zware werk en kan deze gecombineerd worden met zowel flexo drukken als met alle andere mogelijkheden.

Diepdruk

Bij diepdruk wordt er een afbeelding geetst in het oppervlak van een metalen plaat of cilinder, de te printen afbeelding wordt uitgenomen. De diepliggende afbeelding wordt vervolgens gevuld met inkt, terwijl de hoogliggende afbeelding (niet-print) op de plaat of cilinder wordt schoongeveegd of geschraapt. Het materiaal wordt vervolgens tegen de inktplaat of cilinder aangedrukt en de afbeelding wordt overgezet.

Dieprdruk kan een fijne, gedetaileerde afbeelding maken en kan worden gebruikt voor zowel lange als korte runs. Het kan gebruikt worden voor CMYK met elke kleur inkt op een eigen plaat of cilinder met tussentijdse droging.In de etikettendruk wordt diepdruk voornamelijk gebruikt als waarde toevoegend in combinatie met off-set of flexo. Het kan metaal inkten in combinatie met folie oplossingen bieden en volvlakken in basiskleuren. Diepdruk biedt vele decoratieve en protectieve oplossingen.

Zeefdruk

Zeefdruk is het ideale proces wanneer er hoge dekking en kleursterkte vereist zijn om perfecte, hoge-impact resultaten te behalen. Traditioneel werd zeefdruk gebruikt voor witte volvlakken – en hoewel dat nog steeds een zeer belangrijke toepassing is, stijgt het aantal mogelijkheden.

Vandaag de dag is het normaal om zeefdruk te zien in zowel precisie drukwerk als in commercieel drukwerk. De flexibiliteit van zeefdruk is te zien in hoe deze wordt ingezet op materialen van alle vormen, diktes en maten. Daarbij kan er ook een dikkere laag inkt worden aangebracht op het materiaal wat verschillende technieken mogelijk maakt zoals braille, mat en glans effecten, glitter, kraslagen en verhoogde teksten. Goud en zilver zeefdruk wordt ook wel gebruikt in plaats van folie.

Het zeefdruk proces

Het proces bestaat uit 3 onderdelen; het raamwerk, welke de afbeelding draagt;  de rakel en de inkt. Bij rotatieve zeefdruk, is het raamwerk gevormd als een cilinder. De rakel is geplaatst in een vaste positie in het raamwerk. Wanneer de inkt in de rakel komt,draait de cilinder en wordt de inkt door het raamwerk op het materiaal gedrukt. De te printen afbeelding is gecreeerd op het raamwerk door deze zichtbaar te maken in de prepress. Een niet zichtbaar gemaakt raamwerk bevat een coating waar de inkt niet doorheen kan. Door de afbeelding zichtbaar te maken en deze uit te wassen ontstaan er opening, waardoor de inkt gedrukt kan worden.

In de etikettenindustrie, kunnen converters zeefdruk integreren in bestaande drukmachines en rotatieve zeefdruk kan worden gecombineerd met andere printtechnieken, zoals flexo, offset en diepdruk.

NILPETER BV

Eenspan 8L

3897 AL Zeewolde

Nederland

Telefoon: +31 36 523 43 11

Fax: +31 36 522 02 17

Email: nilpeter@nilpeter.nl

Nilpeter_website_2017_LinkedIn
Nilpeter_website_2017_Twitter
Nilpeter_website_2017_YouTube
Nilpeter_website_2017_Instagram
Nilpeter_website_2017_RSS

Copyright © 2017 Nilpeter A/S All right reserved